pmp examples

Top 10 PMP Examples with Explanation (2022 updated)

If you want to get PMP examples with detailed explanations. Let’s get started with our free PMP Practice Test!

PMP is a designation afforded to those who have completed a project management certification course and then passed the test. Many businesses are looking for PMP-certified personnel to help them improve their project success rates.

So, how do you pass the PMP exam? Because practice makes perfect, it’s a good idea to get acquainted with the questions beforehand. This post will point you in the direction of a few resources where you may find good revision questions. These free resources for PMP examples will definitely assist you in your revision.

Introduction PMP 

The PMP®, or Project Management Professional, is a worldwide recognized exam administered by the Project Management Institute (PMI)®. The test has 200 multiple choice questions that cover the five process categories (Planning, Initiation, Executing, Monitoring and Controlling, and Closing) as well as nine knowledge areas (Scope, Integration, Time, Cost, Quality, Communication, Human Resource,  Risk, and Procurement).

There are 25 out of the 200 questions that are the pretest questions. The pretest questions occur at random throughout the exam, have no bearing on the candidate’s score, and are used in exams to expand the number of questions that may be used in future PMP exams. The exam’s passing score is about 61 percent (106 questions correct out of 175 scored questions).

Take careful note of your mistakes when practicing free PMP questions and answers. Then, to reinforce your understanding, return to the related project management subject area and reread the material. That is the only way to learn all you need to know about each of the PMP Exam’s project management processes.

pmp examples
PMP examples

 

PMP examples with questions and answers

In this post, we’ll go through free PMP questions and answers. We will provide explanations for each of the free PMP questions and answers.

1. What theory is described in this scenario, and what area within the Responsibility domain of the PMI Code of Ethics and Professional Conduct does this situation refer to? 

A. Expectancy Theory and Accepting Assignments 

B. Hygiene Theory and Professional Demeanor 

C. Achievement Theory and Ensuring Integrity 

D. Self-actualization level of the Hierarchy of Needs and Conflict of Interest     

Correct Answer: A

Explanation: The Expectancy Theory proposes that the expectation of a positive outcome drives motivation. Motivation may drive negative behaviours as well as positive ones. The Responsibility domain covers several elements including the following: ensuring integrity, accepting assignments, laws and regulations compliance, and confidential information. Accepting assignments concerns being honest about your qualifications, and fudging your experience is dishonest.

2. A project manager has just been appointed to a newly approved project and has been tasked with developing the first draft of the project charter. To better understand the financials, the project manager decides to analyze the net present value and payback period calculated for the project. Select the information that the project manager can reference?

A. Project charter

B. Project budget

C. Benefits management plan

D. Business case

Correct Answer: D

Explanation: The business case is an economic feasibility study used to better understand the business need for the project and determine whether the investment is worthwhile. In short, it justifies the need for the project and includes information such as the project description, high-level description of scope, analysis of the problem, financial analysis, and success factors.

3. According to Edward de Bono, what type of alternatives analysis can be exploited to determine a project’s scope?

A. Lateral thinking

B. Bottoms-up

C. Brainwriting

D. Expert judgment

Correct Answer: A

Explanation: Lateral thinking is a form of alternative analysis often used to determine a project’s scope. It was created by Edward de Bono and serves as a means of reasoning and thinking about problems differently than what can be classified as evident.

4. Which of the following is correct?

A. You are working in a weak matrix organization and are in the Executing phase of the project.

B. You are working in a strong matrix organization and are in the Initiating phase of the project.

C. You are working in a strong matrix organization and are in the Executing phase of the project.

D. You are working in a weak matrix organization and are in the Planning phase of the project.

Correct Answer: A

Explanation: The title of project coordinator indicates this is a weak matrix organization and that you are working within one of the business units rather than under the PMO (as you would if you were in a strong matrix organization). The question also states that the work of the project has begun, so you are in the Executing phase of the project.

5. You work as a lead project manager for a company that develops and produces healthcare devices. Recently, your team went through major organizational changes. You discover that your new manager closely monitors what time employees arrive and leave for work. You overhear her saying that she is worried that the team lacks ambition. What type of management style does your new manager perform?

A. Theory X

B. Theory Y

C. Theory Z

D. Theory XY

Correct Answer: A

Explanation: Douglas McGregor defined two models of worker behaviour: Theory X and Theory Y. Your new manager exhibits characteristics of Theory X managers, who believe that most people do not like work, have little to no ambition, and need constant supervision.

6. What produces the highest expense on most projects?

A. Materials

B. Travel

C. Vendors

D. Resources

Correct Answer: D

Explanation: The greatest expense for most projects is resources, both human and material and supplies.

7. Two project team members have been engaged in a dispute that has escalated to the point of involving the project manager. What is the primary source of most disputes among team members?

A. Schedule priorities

B. Budget

C. Technology used

D. Scarce resources

Correct Answer: D

Explanation: The question is asking for the most common source of conflict. The correct answer is scarce resources. The other common sources of conflict include scheduling priorities and personal work styles.

8. To expedite the scheduling process, a project manager alters an existing schedule management plan from a previous program for use on the current one. In this case, the schedule management plan reflects:

A. A lazy project manager

B. An organizational process asset

C. A best practice

D. An enterprise environmental factor

Correct Answer: B

Explanation: Organizational process assets contain historical information from past archived projects, lessons learned, templates, policies, procedures, and other valuable information. In this case, the project manager is using a previous schedule management plan as a template and tailor it for use by the current project. This is recommended practice and prevents having to reinvent the wheel for every project. Instead, the effort is placed on increasing the efficiency and refining existing practices and templates.

9. Your customer has requested a particular colour for the product your project is generating. This is an instance of which of the following?

A. Project description

B. Deliverable

C. Product description

D. Requirement

Correct Answer: D

Explanation: Requirements are the specifications of the deliverables and tell you how you know the deliverable was completed successfully.

10. Which of the following project selection methods is the least precise?

A. Scoring models

B. Net present value

C. Payback period

D. Benefit-cost ratio

Correct Answer: C

Explanation: Payback period is considered to be the least precise project selection method.

To get more questions, visit our websites to get free PMP Practice Test

Conclusion 

It’s not easy to get a PMP certification. As a result, substantial preparation is required prior to taking the certification exam. Before taking the PMP exam, you should acquaint yourself with the test’s format, timing, questions, and, of course, their complexity.

Practice exam questions are a tried-and-true method of getting ready for a test. These questions are almost identical, if not identical, to PMP test questions. Mock exams should also offer you a sense of what the real exam will be like before you take it.

I hope you found these PMP examples to be beneficial. For practice, you’ll need at least 1,000 to 1,500 PMP example questions and then go back to them for detecting mistakes and revising. More than that isn’t needed. Best of luck with your PMP test study.

To download the free PMP Practice Test, visit our website for your IOS or Android device.

 
[contact-form-7 id="" title="Contact form 1"]

Practice offline & on the go with the free PMP app

Availble for iOS and Android devices